Slovenija bo gostila EP do 18 let za dekleta!

ELE 15. november, 2014
137

Izvršni odbor FIBA Europe je odločil, da bo Slovenija le dve leti po EuroBasketu 2013 gostila nov velik dogodek - evropsko prvenstvo za dekleta do 18 let, na katerem bo nastopila zelo nadarjena generacija slovenskih košarkaric.


Košarkarska zveza Slovenije, ki se je za evropsko prvenstvo prijavila v sodelovanju z ŽKK Athlete Celje in s podporo Mestne občine Celje, je bila ena izmed štirih kandidatk za organizacijo prvenstva, ki bo potekalo od 30. julija do 9. avgusta 2015 v Celju. To bo že šesto evropsko košarkarsko prvenstvo mlajših kategorij v samostojni državi, drugo za dekleta - nazadnje je najboljša dekleta do 18 let gostila škofja Loka leta 2002. 


Slovensko reprezentanco bodo na EP v Celju sestavljale igralke nadarjene generacije letnika 1997, s katero KZS načrtno in še posebej intenzivno dela že dalj časa. Dekleta do 18 let sicer že pet let nastopajo v elitni diviziji evropske košarke, največji uspeh pa so dosegla leta 2010, ko so pod vodstvom Damirja Grgiča osvojile 4. mesto in se kot prva slovenska ženska reprezentanca uvrstile na svetovno prvenstvo.


Organizacija evropskega prvenstva za dekleta do 18 let bo odlično nadaljevanje pred kratkim začete velike akcije za promocijo vpisa deklet v košarkarske šole, ki še vedno traja v sodelovanju s slovenskimi klubi. EP bo prav tako odličen zaključek praznovanja 20-letnice obstoja trenutno najuspešnejšega slovenskega ženskega kluba, ŽKK Athlete Celje.


Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije:

"Dejstvo, da nam je FIBA Europe naslednje leto podelila organizacijo še enega evropskega prvenstva, je velika čast za našo zvezo, obenem pa obveznost, da se, tako kot na EuroBasketu 2013, znova izkažemo kot dobri gostitelji. Kandidaturo za organizacijo smo vložili, ker želimo dodatno popularizirati slovensko žensko košarko, ker je velik interes za prireditev dogodka pokazal ŽKK Athlete Celje, ki ima bogate izkušnje z organizacijo turnirjev in bo z EP kronal 20-letnico obstoja kluba, prav tako pa tudi zaradi dejstva, da ima Slovenija v letniku 1997 zelo nadarjeno generacijo deklet, ki se bo lahko ponosno predstavila na domačem parketu."


Urban Majcen, predsednik ŽKK Athlete Celje:

"Organizacijo tega velikega dogodka smo si ob 20-letnici kluba zelo želeli, saj je to za nas veliko priznanje, hkrati pa se tudi zavedamo, da se že jutri začenjajo priprave. Čaka nas veliko dela, saj želimo skupaj s Košarkarsko zvezo Slovenije in Mestno občino Celje to prvenstvo organizirati na najvišji možni ravni in prepričani smo, da bomo dokazali, da smo kos tako velikemu zalogaju ter, da bo Slovenija znova dober gostitelj. Veseli smo tudi, da bo na EP zaigrala nadarjena generacija slovenskih deklet." 


EVROPSKA PRVENSTVA MLAJšIH KATEGORIJ 2015 NA KATERIH BO IGRALA SLOVENIJA:


MOšKI: 

EP do 20 let (7. - 19. julij) - Lignano (Italija)

EP do 18 let divizije B (23. julij - 2. avgust) - Avstrija (mesto še ni znano)

EP do 16 let divizije B (6. - 16. avgust) - Sofija (Bolgarija)


ŽENSKE: 

EP do 18 let (30. julij - 9. avgust) - Celje

EP do 16 let divizije B (13. - 23. avgust) - še ni znano.

 

avtor: Anže Blažič - KZS

 

 

 

Iskanje