Odprto pismo sodniški organizaciji

ELE 11. maj, 2007
209
Odprto pismo sodniški organizaciji
Vodstvo Košarkarskega kluba Elektra je za sezono 2006/07 postavilo cilj, da se članska ekipa uvrsti v ligo za prvaka, kar nam je tudi uspelo. Igralci Elektre Esotecha so nato v medsebojnih srečanjih osmih najboljših slovenskih ekip dokazali veliko borbenost in srčnost, za kar jim ...
ODPRTO PISMO
ZDRUŽENJU KOŠARKARSKIH
SODNIKOV SLOVENIJE


Spoštovani!

Vodstvo Košarkarskega kluba Elektra je za sezono 2006/07 postavilo cilj, da se članska ekipa uvrsti v ligo za prvaka, kar nam je tudi uspelo. Igralci Elektre Esotecha so nato v medsebojnih srečanjih osmih najboljših slovenskih ekip dokazali veliko borbenost in srčnost, za kar jim želimo javno čestitati. Uspeli so premagati kar dva udeleženca regionalne lige, od tega enega celo v obeh srečanjih. Tudi na ostalih srečanjih so naši igralci prikazali dobro igro in si s tem zagotovili mesto v zgornji polovici na lestvici Lige za prvaka. Glede na dejstvo, da smo letošnjo sezono pričeli z novim trenerjem in temeljito prenovljeno in pomlajeno sestavo članske ekipe, v klubu nismo pričakovali, da se bomo sploh imeli priložnost boriti za vstop v play-off. Zato vodstvo kluba že sedaj javno čestita članski ekipi za nov velik uspeh, saj bomo, ne glede na razplet tekem v zadnjem krogu Lige za prvaka, med petimi najboljšimi slovenskimi ekipami, kjer se nahajamo že zadnje tri sezone. To pa je za Košarkarski klub Elektra zagotovo velik uspeh, saj imajo vse bolje uvrščene ekipe od dvakrat do desetkrat večji proračun, kot ga ima naš klub.

V sredo, 9. maja 2007, je potekal 13. krog Lige UPC Telemach – lige za prvaka. V tem krogu sta se na zelo pomembni tekmi v lokalnem derbiju srečali ekipi Zlatoroga in Elektre Esotecha. Napetost na obeh straneh je bila velika, saj je tekma že skoraj odločala o tretjem mestu državnega prvenstva, hkrati pa je na medsebojnih srečanjih zaradi značaja lokalnega derbija vedno nekaj negotovosti. Tekmo so po izenačeni igri dobili domačini, za kar jim čestitamo in jim želimo veliko uspeha v morebitnem nastopanju v regionalni NLB ligi.

Ne moremo pa se izogniti komentarju sojenja, ki so ga opravljali predstavniki Združenja košarkarskih sodnikov Slovenije. V prvi četrtini srečanja, ko je bilo sojenje še najkorektnejše, so bili igralci naše ekipe več kot dostojen tekmec favoriziranim domačinom. Od začetka druge četrtine dalje pa se je kriterij sojenja spremenil. Spremenjeni kriterij, ki je bil zelo očitno v škodo Elektre Esotecha, je na parketu najočitneje uveljavljal sodnik Dragan Gojkovič iz Ljubljane. Na spremenjeni kriterij sojenja ni reagiral niti eden izmed najboljših slovenskih in evropskih delegatov, Aleš Kamnikar.

Ob tem naj poudarimo, da smo bili v tej sezoni velikokrat zadovoljni s sojenjem, nekajkrat tudi ne, a smo v klubu sprejeli odločitev, da se ne bomo obremenjevali s sodniki in sojenjem. A to, kar si je privoščil sodnik Dragan Gojkovič na sredini tekmi, presega vsa nenapisana pravila o toleranci sodniških napak, ki izhajajo iz narave njihovega dela. Dragan Gojkovič je na tekmi sprejel kar nekaj po našem mnenju nenavadnih in nekorektnih sodniških odločitev, za omilitev katerih je potem v samem zaključku srečanja, ko je bil zmagovalec že odločen, sprejel nekaj kompenzacijskih odločitev. Takšno sojenje in kompenziranje vsekakor ni v čast sodniku, ki sodi tekme najvišjega ranga. Da pa ne bomo samo kritizirali, bi želeli javno pohvaliti mladega in perspektivnega sodnika Uroša Kolarja, ki je korektno in pošteno sodil celotno srečanje.

Trener članske ekipe Elektra Esotech je po srečanju podal naslednjo uradno izjavo:
»Priznam, da sem kriv, ker sem verjel, da trdo delo v dvorani - tudi po pet, šest ur na dan - lahko prinese rezultat. Na žalost sem ugotovil, da štejejo samo zgodbe izza šankov in sodelovanje z raznimi sivimi eminencami. Danes sodnikom polagam na dušo, kako je mogoče z 'grobo' igro narediti 31 osebnih napak kljub temu, da smo bili 35 minut v conski obrambi. Kako je mogoče, da je razmerje pri osebnih napakah 31:20 in 18:35 pri prostih metov. Ob tem, da smo osem prostih metov vrgli v zadnji minuti tekme. Sam sem mogel iti v garderobo in moje fante, ki so bili še 10 minut po dvoboju vsi v solzah, pogledati v oči. Ko bi vsaj še kdo imel toliko poguma in prišel v našo garderobo in jim stisnil roko za izjemno igro in neverjetno borbenost. To izjavo sem dal zavestno, četudi vem, da je Združenje prvoligašev pred sezono sprejelo sklep o tem, da o sojenju javno ne bomo govorili.«

Vodstvo Košarkarskega kluba Elektra v celoti podpira izjavo Bojana Laziča in od Združenja košarkarskih sodnikov Slovenije v tem odprtem pismu pričakujemo, da nam pojasni, kako se lahko na tako pomembni tekmi zgodi takšen očiten fiasko predstavnikov sodniške organizacije. Hkrati pričakujemo odgovor, zakaj želijo nekateri slovenski sodniki odločati zmagovalce srečanja, namesto da bi to naredili igralci na parketu?

V upanju, da bo v prihodnosti sojenje na slovenskih košarkarskih igriščih koretnejše, vas lepo pozdravljamo in vam hkrati sporočamo, da letos praznujemo 60-letnico košarke v Šaleški dolini, prihodnje leto pa bomo praznovali 60-letnico obstoja Košarkarskega kluba Elektra. S tem vam želimo sporočiti, da se bo na podlagi bogate tradicije v Šaleški dolini še naprej igrala kvalitetna košarka v vseh starostnih kategorijah, ne glede na subjektivno mnenje posameznih sodnikov o tem, do kam lahko sežejo uspehi našega kluba.

V imenu Košarkarskega kluba Elektra in
s polno podporo vodstva kluba:
Bojan Rotovnik, direktor


Foto: Dragan Gojkovič (vir: spletne strani)


Iskanje