KZS: V prihodnjih sezonah spremenjen sistem ligaških tekmovanj

ELE 18. marec, 2016
130

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je na ponedeljkovi redni seji sprejel predlog o spremembah tekmovalnih sistemov ter sistemov napredovanj in nazadovanj med slovenskimi ligami za moške v prihodnjih dveh sezonah. Sistemi za to sezono ostajajo nespremenjeni (vir KZS).


Prav tako v tej sezoni ostaja nespremenjen sistem kvalificiranja v Ligo ABA in ostala evropska tekmovanja. Med najboljšimi klubi na Jadranu bosta imela pravico nastopiti najboljša ekipa Lige za prvaka ter državni prvak.

V sezoni 2016/2017 bodo v 1. SKL za moške vse ekipe sodelovale od začetka tekmovanja. Po dvokrožnem sistemu v prvem delu se bo prvoligaško tekmovanje razdelilo na dve skupini s po šestimi ekipami. Najboljše štiri ekipe Lige za prvaka bodo napredovale v polfinale, iz 1. SKL za moške pa bodo neposredno izpadle najslabše tri ekipe Lige za obstanek.

V isti sezoni bo prvak 2. SKL za moške, v kateri bo sodelovalo 12 moštev, napredoval med prvoligaše, najslabše tri zasedbe pa bodo nazadovale v 3. SKL. V 3. SKL bo v prihodnji sezoni nastopalo 24 ekip, ki bo uvodoma tekmovalo v treh skupinah s po osmimi člani. V Ligo za prvaka, od koder bo v 2. SKL napredoval končni zmagovalec, se bosta uvrstili najboljši dve moštvi vsake skupine prvega dela. V 4. SKL bodo izpadla najslabša tri moštva, medtem ko bo od tam v ligo višje napredoval prvak.

V sezoni 2017/2018 bo tako v 1. SKL za moške nastopilo 10 moštev. V drugi del bo napredovala osmerica, medtem ko se bosta zadnjeuvrščeni ekipi prvega dela za svoji mesti med prvoligaši v sledeči sezoni borili s štirimi najboljšimi ekipami 2. SKL.

V drugem delu drugoligaške konkurence bodo štiri ekipe igrale razigravanje za razvrstitev od 5. do 8 mesta, najslabše štiri zasedbe pa se bodo borile v Ligi za obstanek, od koder bosta nivo nižje izpadli dve zasedbi. V 3. SKL bo sistem tekmovanja ostal podoben kot sezono pred tem, razlika bo le, da v 4. SKL izpadeta dve ekipi, ki ju bosta nadomestili najboljši moštvi 4. SKL.

Po enakem sistemu kot v sezoni 2017/2018 bodo potekale tudi nadaljnje sezone.

Shematski prikaz sistema tekmovanja v prihodnjih sezonah

Iskanje