Kaj klubi lige UPC pričakujejo od sezone?

ELE 30. september, 2008
201
Kaj klubi lige UPC pričakujejo od sezone?
Borut Cerar, trener: “V Šoštanju je cilj ostati stabilen prvoligaš, upam pa, da se bomo uvrstili v ligo UPC za prvaka. Ekipa se je zelo spremenila, saj je od tiste iz prejšnje sezone ostal le en košarkar, pričakujemo pa še kakšno okrepitev. Lahko napovem, da se bomo ...

Kaj klubi lige UPC pričakujejo od sezone?

Košarkarska liga UPC stopa v novo sezono, v kateri bo vnovič sodelovalo 13 moštev, s tem, da se bodo prvi favoriti, košarkarji ljubljanske Uniona Olimpije, tekmovanju zaradi sodelovanja v evroligi priključili v drugem delu, ko se bo za naslov državnega prvaka udarila najboljša osmerica. Predstavniki vseh klubov so na ponedeljkovi novinarski konferenci spregovorili o pričakovanjih pred sezono 2007/08, ki se začenja v torek, 30. septembra.

Trenerji in predstavniki košarkaških moštev lige UPC so na ponedeljkovi novinarski konferenci v CityHotelu v Ljubljani predstavili načrte. Preboj v ligo za prvaka (od 18. marca do 12. maja 2009) je cilj večine klubov.

Poleg košarkarjev Heliosa Domžal, Krke in Zlatoroga se bodo za preboj v ligo UPC za prvaka prizadevali še ljubljanski Geoplin Slovan, Luka Koper, Elektra Esotech Šoštanj, škofjeloški TCG Mercator, Hopsi Polzela in Alpos Šentjur, novinci med prvoligaško družino, ekipi Epic Misel Postojna in CPG Nove Gorice pa imata nekoliko skromnejše cilje, in sicer obstanek v slovenski klubski košarkaški eliti.

Prvi del lige, v katerem bo sodelovalo 12 ekip (vse razen Olimpije), bo potekal po dvokrožnem ligaškem sistemu, kar pomeni, da bo izpeljanih 22 krogov. V ligo UPC za prvaka se bo prebilo najboljših sedem moštev, ki se jim bo v boju za lovoriko državnega prvaka priključil še aktualni branilec naslova ekipa Uniona Olimpije, ki je bila vanjo neposredno uvrščena, preostalih pet ekip pa se bo bojevalo za obstanel med slovensko košarkarsko elito. Vseh osem klubov bo ligo za prvaka začelo brez točk, doseženih v prvem delu sezone, torej z ničle. Najboljše štiri ekipe po 14 krogih, v katerih se bodo z vsemi tekmeci pomerile doma in v gosteh, čaka polfinale, najboljši dve pa nato še veliki finale.

V ligi UPC za obstanek sodeluje pet ekip, ki so v prvem delu sezone zasedle zadnjih pet mest. Vsi sodelujoči klubi bodo odigrali tekme vsak z vsakim, v lestvici pa se bodo upoštevali rezultati vseh 22 krogov prvega dela sezone lige UPC. Seštevek obeh bo po deset novih krogih dal končni vrsti red.

UNION OLIMPIJA - Gašper Potočnik, pomočnik trenerja: “Imamo le en cilj, to je ubranitev naslova prvakov lige UPC, zavedamo pa se, da naloga ne bo lahka. Ligo UPC zelo cenimo, saj je izredno pomembna. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da ponovno postanemo prvaki.”

HELIOS DOMŽALE - Rade Mijanovič, trener: “Ambicije Heliosa so tako kot vsako sezono visoke in jasne. Želimo se prebiti v finale lige UPC, kar ne bo lahko, saj so ekipe zelo konkurenčne. A ne glede na vse smo pripravljeni na oster boj.”

KRKA - Ivan Sunara, trener: "Krka je v prejšnji sezoni vnovič dosegla izredne rezultate in za nagrado dobila sodelovanje v ligi NLB. V tej sezoni nas čaka veliko tekem, želje pa so obdržati mesto v regionalni ligi. Liga UPC bo še zelo zanimiva, saj je večina klubov krepko osvežila svoje ekipe.”

ZLATOROG - Aleš Pipan, trener: “Naša ekipa je zelo spremenjena in upam, da še ni dokončno sestavljena. Pred nami sta dva vrhunca sezone, in sicer želja po uvrstitvi v skupinski del tekmovanja FIBA EuroChallenge, kar bi mojim igralcem dalo določene mednarodne izkušnje. Drugi vrhunec bo ob koncu, ko se bomo zopet  skušali uvrstiti v ligo NLB.”

GEOPLIN SLOVAN - Miro Alilovič, trener: “Po izpadu iz lige NLB smo se odločili za pomladitev ekipe, vseeno pa smo se okrepili na nekaterih igralnih položajih, na katerih smo bili slabši. Cilj je uvrstitev v ligo za prvaka, hkrati pa želimo dati priložnost mlajšim igralcem in zadržati ekipo nekaj zaporednih let.”

LUKA KOPER - Ivan Stanišak, trener: “Naša ekipa v novo sezono vstopa prenovljena, zapustilo nas je sedem košarkarjev, okrepili smo se s petimi. Imamo mlado moštvo, tako da bomo potrebovali nekaj časa, da se uigramo, merimo pa na ligo za prvaka.

TCG MERCATOR - Matic Vidic, trener: “V našem moštvu so se zgodile velike spremembe, saj so nas zapustili Jure Eržen, Dino Murič in Saša Ljubenoviæ, a kadrovanja še ni konec. Želimo si ponoviti uspeh iz minule sezone, kar pa bo zagotovo težko, z zagotovostjo pa lahko rečem, da bo spodnji del lestvice kar malce 'krvav'.”

ELEKTRA ESOTECH - Borut Cerar, trener: “V Šoštanju je cilj ostati stabilen prvoligaš, upam pa, da se bomo uvrstili v ligo UPC za prvaka. Ekipa se je zelo spremenila, saj je od tiste iz prejšnje sezone ostal le en košarkar, pričakujemo pa še kakšno okrepitev. Lahko napovem, da se bomo borili in da bodo točke na našem parketu težko dobljene.”

ALPOS ŠENTJUR - Boštjan Kočar, trener: “V klubu smo pomladili ekipo, odšlo je osem košarkarjev, a tako kot drugje tudi pri nas ekipa še ni popolna, trenutno pa je v ospredju nakup igralca pod košem. Želimo si enakovrednega boja v ligi UPC za prvaka ter tako narediti čimveč za šentjursko košarko in ohranitev tradicije.”

HOPSI POLZELA - Jernej Kobale, pomočnik trenerja: “Jedro ekipe s prejšnje sezone smo zadržali ter pridobili Marka Šamaniæa in Shawna Kinga s Trinidada in Tobaga. V prejšnji sezoni smo bili v tej ligi novinci, zdaj pa merimo više, v ligo UPC za prvaka. Tam si žeilmo mešati štrene tudi največjim.”

ZAGORJE - Uroš Vujič, športni direktor: “Želimo si ostati v ligi UPC, v kateri je Zagorje prisotno že celo desetletje. Obenem upam, da bomo igrali lepo košarko, dosegli čim več zmag in pa, da nam uspe v dvorano pripeljati čim več gledalcev.”

CPG NOVA GORICA - Dejan Gašparin, trener: “Ker smo šele prišli v ligo UPC, je zagotovo glavni cilj obstanek med elitno druščino. V primerjavi z minulo sezono smo obdržali ekipo in v njo pripeljali še dva novinca. Nobena zmaga pa ne bo lahka.”

EPIC MISEL POSTOJNA - Aleš Lenassi, trener: "Želimo si obstanka v ligi UPC, saj imamo zelo mlado ekipo, ki je glede na prejšnjo sezono spremenjena. Potihem pa celo upamo na uvrstitev v ligo za prvaka."


SISTEM TEKMOVANJA V LIGI UPC

PRVI DEL

Prvi del lige UPC, v katerem bo sodelovalo ducat ekip (vse najboljše z izjemo Uniona Olimpije), bo potekal po dvokrožnem ligaškem sistemu (22 krogov). Slovenski ekipi (Helios Domžale in Krka), ki bosta poleg Uniona Olimpije nastopali v ligi NLB ABA in ne bosta sodelovali v evropskih tekmovanjih, bosta igrali ligaške tekme med tednom (torek ali sreda) pred rednim krogom, njuni medsebojni rezultati, doseženi v ligi NLB ABA, pa se bodo upoštevali tudi za državno prvenstvo. V ligo UPC za prvaka se bo prebilo najboljših sedem ekip, ki se jim bo v boju za najboljše slovensko moštvo priključila še Union Olimpija. Preostalih pet ekip se bo borilo za obstanek med slovensko elito.

LIGA UPC ZA PRVAKA

V ligi UPC za prvaka se bo za naslov najboljšega slovenska moštva pomerilo sedem ekip, ki so bile najboljše v prvem delu sezone, ter Union Olimpija, ki je bila vanjo neposredno uvrščena. Vseh osem klubov bo ligo za prvaka začelo z "ničle", torej brez točk, doseženih v prvem delu sezone. Najboljše štiri ekipe po 14 krogih, v katerih se bodo z vsemi tekmeci pomerile doma in v gosteh, čaka polfinale (do dveh zmag), najboljši dve pa nato še veliki finale (do treh zmag).

LIGA UPC ZA OBSTANEK

V ligi UPC za obstanek sodeluje pet moštev, ki so v prvem delu sezone zasedla zadnjih pet mest. Vsi sodelujoči klubi bodo odigrali tekme vsak z vsakim, ob tem, da se v lestvici že upoštevajo rezultati vseh 22 krogov prvega dela sezone lige UPC. Seštevek obeh bo po 10 novih krogih tako dal končni vrsti red. Zadnje moštvo se bo takoj preselilo v 1. B SKL za moške, predzadnja ekipa pa bo z drugo- in tretjeuvrščeno ekipo 1. B SKL v posebni mini ligi pomerila za zadnje prosto mesto med slovensko košarkarsko klubsko elito.

 

Iskanje