Intervju z direktorjem KK Elektra Mihaelom Letonje

ELE 9. december, 2011
201
Intervju z direktorjem KK Elektra Mihaelom Letonje

šoštanj - Predstavniki KZS so bili pred dnevi na obisku pri Košarkarskem klubu Elektra, kjer so se pogovarjali z direktorjem kluba Mihaelom Letonjo. Povedal je marsikaj o trenutno zelo uspešni članski ekipi, o delu z mladimi in načrtih za prihodnost.


Kaj je po vašem mnenju ključno, da je Elektra trenutno druga na lestvici Lige Telemach?

Imamo kvalitetnega trenerja, ki je prišel v šoštanj, kjer dela z dobro sestavljeno in homogeno ekipo z odličnim karakterjem. Predvsem pa mislim, da je tu pomembno delo, saj se trenira dvakrat na dan, po dve uri, včasih tudi več.  

So se vaši apetiti kaj povečali glede na to, da ima vaša ekipa trenutno sedem zmag in le en poraz? Naj najprej poudarim, da je ekipa že zdaj dosegla več kot smo na začetku sezone pričakovali, vendar pa vseeno stojimo na trdnih tleh. Prvi cilj je bil obstanek v Ligi Telemach., kar pa mislim, da ni več ogroženo. Lahko bi rekli, da so se cilji malenkost povišali, kljub temu pa gremo še vedno počasi, tekmo za tekmo. Če nam bo ob koncu sezone uspelo doseči zgornji del lestvice, bo to zelo lep uspeh.  

Kakšen pa je po vašem mnenju odnos med trenerjem, igralci in vodstvom kluba? Odnosi so trenutno odlični. Mislim, da je to odraz celotnega vodstva kluba, saj ni nobenega pretiranega navdušenja, kot ga tudi ni bilo v časih, ko smo dosegli 4. mesto, najboljšo uvrstitev članske ekipe v zgodovini. Stanje med igralci, trenerjem in vodstvom je dobro, saj se v primeru težav zberemo skupaj in jih razčistimo. Smo pa že na začetku sezone igralcem dejali, da naj povedo, če jih karkoli muči (poškodbe, šola, da so s čim nezadovolnji) in bomo vse uredili. To se seveda vidi tudi na trenutnih rezultatih ekipe.  

Kako pa poteka vaše delo z mladimi, kakšna je organizacija, cilji? Glede kadetske ekipe smo imeli na začetku verjetno res višje cilje, vendar smo kmalu ugotovili, da našo ekipo sestavljajo fantje, ki so eno leto mlajši od ostalih. S trenerjem Krašovcem smo zelo zadovoljni, saj s fanti dela dobro. Rezultati bi bili verjetno boljši, če bi fantje v pripravljalnem obdobju redno obiskovali treninge. Pri mlajših selekcijah imamo pokrite vse kategorije, od U10 do U18. Z njimi se dela dobro, smo pa že v postopku sestavljanja ekip za prihodnjo sezono. V roku leta ali dveh imamo namen poiskati tudi kakšne igralce po Sloveniji in mislim, da uspeh ne bi smel izostati. Moje načelo je še vedno, da delamo igralce in ne rezultat, saj bo ta prišel sam od sebe. 

Kaj pa menite o novem tekmovanju, ki ga organizira Košarkarska zveza Slovenije v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija? Mislim, da je to zelo zanimiva zadeva, saj klubi z njim ne bodo imeli velikih stroškov. Vzporedno se odvija še eno tekmovanje, na katerega se mi nismo prijavili. Smo pa se prijavili v Mini pokal Spar. Kako daleč bo prišla Elektra, ne vem. Mogoče bi bilo dobro, če bi bilo še več takšnih tekmovanj oziroma tekem.  

Kaj je v vašem klubu prioriteta, delo z mladimi ali članska ekipa in zakaj? V začetku sezone je v Košarkarskem klubu Elektra prišlo do veliko sprememb. Imamo novega predsednika, upravni odbor in direktorja, zato se je strategija kluba postavila malo drugače. Dolgoročno smo si zastavili cilj, da bomo delali z mladimi, kar že kaže naša članska ekipa, ki jo sestavlja veliko domačih igralcev. Iskali smo tudi v okolici, od koder je tudi naš trenutni center. V prihodnosti se imamo namen še bolj razširiti in začeti iskat po Sloveniji, predvsem v šaleški dolini, koroški in zgornjesavinski dolini. Zato mislim, da bomo s trdim delom in začrtanimi cilji na dolgi rok uspeli.  

Kako bi ocenili delovanje kluba, ko ste bili prvič direktor in zdaj? Kot sem že prej omenil, sem v klubu že dolgo časa. Obdobje v prejšnjem mandatu je bilo dobro. Začeli smo leta 1995, ko smo bili na dnu in iz leta v leto smo s strategijo, ki sem jo že prej razlagal, prišli v vrh slovenske košarke. Potem je v klubu prišlo do sprememb, zaradi česar mene zdaj ni bilo dve leti v klubu. Trenutno so v klubu novi ljudje, ki razmišljamo drugače, zato lahko rečem, da imamo ponovno veliko energije in zagona. Včasih moram mlade in še "zelene" fante okoli sebe malo potegniti za rokav in jim reči, da tako kot je zdaj v Elektri je samo takrat, ko je najboljše in da še nismo začutili tistega, kar je slabše.  

Koliko pa imata lokalno gospodarstvo in občina posluha za košarko? Posluh je velik, tako Občine šoštanj kot tudi Elektrarne šoštanj, vendar moja naloga tukaj ni povezana s financami, za to je odgovoren predsednik kluba. On zelo korektno opravlja svojo nalogo, se trudi, dela in pridobiva nove sponzorje. Kot veste smo v težkih časih in moram reči, da je posluh obeh pozitiven, saj nam gre občina zelo na roko, poleg nje pa še ostala pomembna podjetja v šaleški dolini.  

Celoten intervju si lahko ogledate tudi v videoposnetki, ki si ga lahko ogledate na spletni strani KZS!

VIR: KZS

Iskanje