Finančna kriza ne prizanaša

ELE 20. december, 2008
191
Finančna kriza ne prizanaša
Svetovna finančna in gospodarska kriza, ki je v marsičem podobna krizi izpred 75 let, ne izbira nasprotnika in kosi v vseh športnih panogah. Izjema ni niti slovenska košarka in klubi, ki nastopajo v ligi UPC. Na sestanku Združenja moških klubov 1. A SKL, 18. decembra 2008, so klubi predstavili ...
Finančna kriza ne prizanaša

Svetovna finančna in gospodarska kriza, ki je v marsičem podobna krizi izpred 75 let, ne izbira nasprotnika in kosi v vseh športnih panogah. Izjema ni niti slovenska košarka in klubi, ki nastopajo v ligi UPC. Na sestanku Združenja moških klubov 1. A SKL, 18. decembra 2008, so klubi predstavili svoje poglede na trenutne težke finančne razmere, s katerimi se srečujejo zaradi recesije, ki je prizadela tudi majhne države in njene subjekte.

O prihajajoči finančni in gospodarski krizi je na zadnji seji razpravljal že Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije, tokrat pa so tudi klubi Lige UPC ugotovili, da je globalna kriza že pred vrati.

Klubi Lige UPC in klubi 1.B SKL so priča  odpovedim sponzorskih pogodb, napovedmi o prekinitvah podpore s strani določenih sponzorjev in z zamujanjem nakazil s strani sponzorjev, kar je glede na zlom finančnih trgov in posledično velikih težav v gospodarstvu povsem razumljivo, in razmišljajo o potrebnih ukrepih, nekatere od teh pa že izvajajo.

Prvi ukrep, ki ga bodo izvedli vsi klubi Lige UPC je, da se bodo še bolj zavzeto lotili notranje racionalizacija poslovanja in poiskali morebitne skrite rezerve. Časi širokosrčnega podpiranja športnih kolektivov so zaenkrat minili. Priča smo in bomo najhujši krizi po drugi svetovni vojni, in da bi klubi zavarovali težko zgrajeno zaupanje z vsemi akterji v košarki, so dolžni pravočasno javno predstaviti finančne težave, ki so nastale zaradi zunanjih vzrokov. Klubi Lige UPC so se odločili, da bodo enotno nastopili v ukrepih zoper finančno krizo, saj prepuščanje reševanje nastalih velikih težav vsakemu posameznemu klubu dolgoročno vodi v nazadovanje slovenske košarke.

Združenje moških klubov 1. A SKL priporoča vsem, ki so tako ali drugače vključeni v slovensko klubsko košarko, da po svojih močeh sodelujejo pri reševanju težav, saj finančna kriza že vpliva na delovanje klubov. V januarju bo združenje sprejelo kopico konkretnih ukrepov in predlogov za reševanje nastale situacije. Samo s takojšnjim in odločnim ukrepanjem se lahko slovenska klubska košarka izogne hujšim posledicam svetovne finančne in gospodarske krize.

Klubi Lige UPC ocenjujejo, da bodo v prvih mesecih prihajajočega leta že  vidne prve večje posledice krize. Zato klubi Lige UPC in Združenje moških klubov 1. A SKL pričakujejo, da bodo igralci, zastopniki igralcev, Združenje košarkarskih sodnikov Slovenije, Košarkarska zveza Slovenije in vsi ostali akterji upoštevali nastalo situacijo.

Vsi klubi morajo biti enotni in pozorni na zaostritve, ki so jih doletele, saj finančna kriza ni več nekaj, kar se dogaja daleč od nas. Preživeli bodo samo tisti, ki bodo racionalno razpolagali s sredstvi, ki jih imajo na voljo. Ti napotki in poteze Združenja moških klubov 1. A SKL so sicer sila neljubi, a žal, v tem trenutku ni drugega izhoda.

Roman Volčič, predsednik Združenja moških klubov 1. A SKL: "V Ligi UPC smo zaradi svetovne finančne in gospodarske krize že zaznali težave, ki bodo po predvidevanjih klubov še izrazitejše v prvih mesecih leta 2009, ko večina klubov sklepa nove letne sponzorske pogodbe. V kolikor bo prišlo do razumevanja nastalih težav vseh vpletenih predvidevam, da bomo tekmovalno sezono 2008/09 izpeljali brez večjih pretresov. Vsekakor pa je naloga združenja, da zagotavlja čim boljše pogoje za razvoj slovenske klubske košarke, seveda v skladu z realnimi možnostmi, ki pa so trenutno bistveno drugačne, kot so bile v začetku te sezone."

Iskanje