Elektra Esotech finalist Pokala SPAR

ELE 22. februar, 2009
205
Elektra Esotech finalist Pokala SPAR
Košarkarski klube Elektra je v svoji več kot 60-letni zgodovini kluba dosegel svoj največji uspeh, saj se je članska ekipa na finalnem pokalnem turnirju 8 najboljših ekip uvrstila v finale, kjer se je pomerila z izrazitim favoritom, evroligaško ekipo Union Olimpije. Kljub temu, da je na papirju Union Olimpija v skoraj vseh pogledih zelo izrazito boljša ekipa od Elektre Esotech, pa se to v takšni mero vsekakor ni poznalo na parketu. Šoštanjska ekipa ....

 Elektra Esotech finalist Pokala SPAR

Košarkarski klube Elektra je v svoji več kot 60-letni zgodovini kluba dosegel svoj največji uspeh, saj se je članska ekipa na finalnem pokalnem turnirju 8 najboljših ekip uvrstila v finale, kjer se je pomerila z izrazitim favoritom, evroligaško ekipo Union Olimpije. Kljub temu, da je na papirju Union Olimpija v skoraj vseh pogledih zelo izrazito boljša ekipa od Elektre Esotech, pa se to v takšni mero vsekakor ni poznalo na parketu.

Šoštanjska ekipa se je celotno finalno tekmo dobro upirala favoriziranim zvezdnikom iz Ljubljane, saj je trener Olimpije Jure Zdovc moral do konca tekme na parketu igrati s svojimi najboljšimi igralci. Seveda pa je svoje naredila bistveno daljša klop ljubljanske ekipe ter to, da šoštanjska ekipa vsekakor ni navajena igrati treh tekem v treh dneh. Na koncu finalnega obračuna je zasluženo slavila ekipa Union Olimpije in si s tem priborila že 15. pokalni naslov v zgodovini samostojne Slovenije.

A tudi šoštanjska Elektra Esotech je bila deležna številnih čestitk za prikazano na finalnem turnirju, saj si je z dvema prepričljivima zmagama (v 1/4 finalu proti ekipo Škofje Loke in v 1/2 finalu proti ekipi Krke) zasluženo zagotovila finale pokala SPAR.

ODDAJA KOŠ št. 44 (o Pokalu SPAR)

POSNETEK CELOTNE FINALNE TEKME

UTRINKI S FINALNE TEKME


Uradno poročilo s tekme finalnega turnirja:
Union Olimpija : Elektra Esotech 75:58

Dvorana Tri lilije - gledalcev 1500, sodniki: Pukl, Boltauzer (oba Maribor), Javor (Ljubljana).

Union Olimpija: Klobučar 11 (7:9), Hukiæ 16 (2:2), Robinson 18 (2:2), Goluboviæ 18 (4:7), Zupan 5, Nešoviæ 7 (2:2).

Elektra Esotech: Horvat 2, Novak 2 (2:6), Sjekloča 5 (1:1), Ivanovič 21 (3:5), Æup 19 (7:7), Karalič 9 (1:2).


Košarkarji Uniona Olimpije so po pričakovanju postali pokalni prvaki Slovenije. To je njihova skupno že 15. lovorika v tem tekmovanju.

A medtem ko so Ljubljančani po koncu prejemali čestitke za nov naslov in se nastavljali objektivom kamer in fotoaparatov, so poraženci v finalu, košarkarji Elektre Esotecha, prejemali čestitke za hrabro predstavo in njihovo zgodovinsko prvo uvrstitev v finale pokala Spar. Šoštanjčani so si naklonjenost občinstva izborili že s polfinalno zmago proti Krki, v finalu pa so znova dokazali, da bo boj za državnega prvaka, ki se bo začel čez nekaj tednov, še kako zanimiv.

Union Olimpija je bila na turnirju v Laškem nesporen favorit, v finalu po izpadu Krke še toliko bolj izrazit. A očitno jo je to dejstvo preveč uspavalo, saj je v finalu prikazala slabo košarkarsko predstavo, v kateri so bili Šoštanjčani, šele deveta ekipa lige UPC, na trenutke povsem enakovreden tekmec.

Že začetek srečanja je napovedal klavrno predstavo, saj so Ljubljančani nastopili preveč ležerno, medtem ko so bili igralci Elektre Esotecha visoko motivirani in željni dokazovanja. Podatek, da je Union Olimpija v prvih šestih minutah zmogla vsega pet točk, po devetih minutah igre pa je bil rezultat še vedno 9:10 za Elektro, pove, da se gledalci v Laškem niso naužili vrhunske košarke. Favoritom je igra stekla šele v drugi četrtini (33:19), a ne prav za dolgo, saj so se borbeni in nepopustljivi Šoštanjčani na začetku drugega polčasa, potem ko je Union Olimpija v šestih minutah dosegla le en koš, znova približali na 43:37.

V zadnjih desetih minutah je vendarle prišla do izraza razlika v kakovosti, širši izbor igralcev, kakor tudi težave Elektre z osebnimi napakami. Pet minut pred koncem pri rezultatu 68:50 je tudi Šoštanjčanom popustila zbranost, tako da so bile zadnje minute zgolj formalnost.

Pri Unionu Olimpiji, ki je nastopila brez Saša Ožbolta (udarec v koleno), le pet minut pa je igral Mirza Begiæ, sta največ točk dosegla Vladimir Goluboviæ in Franklin Robinson (po 18), Jasmin Hukiæ (16 točk) pa je bil izbran za najboljšega igralca zaključnega turnirja. V vrstah Elektre Esotecha sta izstopala Nikola Ivanovič z 21 točkami in Dejan Æup z 19. 

STATISTIKA TEKME



Izjave po tekmi:

Borut Cerar, trener Elektre: ''Ko okrog vratu prejmeš srebrno medaljo, si seveda želiš, da bi bila zlata. Vseeno nismo razočarani, saj smo se zavedali ljubljanske kakovosti. Poleg tega sem vedel, da je naša ekipa selekcionirana za eno tekmo v tednu, zato so bile tri tekme zapored zelo naporne. Vseeno lahko ocenim, da smo pustili dober vtis. Fantje so igrali s kar 130 odstotki moči in bili v delih tekme enakovredni. Za Elektro je to velik uspeh.''

Jure Zdovc, trener Uniona Olimpije: ''Osebno na pokal ne dam prav veliko. To je le epizoda, ki je vključena v celotno sezono. A košarkarji so čutili pritisk, saj je bil dosedanji del sezone slab. Čutil se je tudi pritisk pokroviteljev. Seveda je prav, da je pokal zapisan v ciljih, a zame ima precej večjo težo prvenstvo.''

Vladimir Goluboviæ, U. Olimpija: ''Poleg superpokala je to zame prva prava lovorika v karieri. Ponosen sem nanjo, hkrati pa navijačem Olimpije obljubljam, da ni zadnja v tej sezoni. Naš cilj je jasen: naslov državnega prvaka.''

Ernest Novak, Elektra
: ''Uspeh smo dosegli že s polfinalno zmago. Vseeno smo se tudi v finalu trudili po najboljših močeh.''

Dejan Čup, Elektra: ''Olimpija je precej boljša ekipa, zato zmaga ni presenetljiva. A tudi v takšnih tekmah se pravi igralci borijo za zmago. Priznam pa, da nam je primanjkovalo moči in kakovosti. Ekipo je žal zajel tudi val utrujenosti. Vendarle sta nam veliko moči pobrala že polfinale in četrtfinale.''

Jasmin Hukiæ, Olimpija: ''Vse od Zdovčevega prihoda garamo in se posvečamo obrambi. Ta pokal je plod tega dela. Zadovoljen sem, hkrati pa že zrem v prihodnost. Olimpija mora ostati neporažena do konca sezone.''

FOTOGALERIJA S SREČANJA

VEČ SLIK


VSE O POKALU SPAR 2008/09


Sorodne novice:


Zaznane objave v medijh:

Iskanje