60 let košarke v Šaleški dolini

ELE 2. oktober, 2008
198
60 let košarke v Šaleški dolini
V letu 2008 mineva 60 let od kar so športni zanesenjaki pričeli z igranjem košarke v Šaleški dolini. Začetki so bili težki in neprimerljivi z današnjimi razmerami. V letih po II. svetovni vojni so morali tisti, ki so želeli igrati košarko v Šaleški dolini, sami graditi in vzdrževati zunanja košarkarska igrišča, košarkarska žoga je bila pravo razkošje, na tekme v gosteh so igralci odhajali z ...

 

60 LET KOŠARKE V ŠALEŠKI DOLINI

V letu 2008 mineva 60 let od kar so športni zanesenjaki pričeli z igranjem košarke v Šaleški dolini. Začetki so bili težki in neprimerljivi z današnjimi razmerami. V letih po II. svetovni vojni so morali tisti, ki so želeli igrati košarko v Šaleški dolini, sami graditi in vzdrževati zunanja košarkarska igrišča, košarkarska žoga je bila pravo razkošje, na tekme v gosteh so igralci odhajali z javnimi prevoznimi sredstvi in tudi peš so morali premagali marsikatero razdaljo. A iz teh težkih začetkov se je košarkarska dejavnost skozi 60 let delovanja razvila do sedanjega nivoja, ko članska ekipa Košarkarskega kluba Elektra že osmo sezono nastopa v elitni 1. A slovenski košarkarski ligi in v mlajših selekcijah kluba redno trenira košarko preko 200 mladih. Da je sedanje stanje takšno, je zaslužno večje število posameznikov, ki so v preteklih 60 letih prispevali svoj kamenček v mozaik razvoja košarke v Šaleški dolini.

 


Več o zgodovini košarke v Šaleški dolini


Košarkarski klub Elektra je za obeležitev tega visokega jubileja v mesecu septembru že izvedel dve prireditvi:

 

  • 5. in 6. septembra je v Šoštanju potekal že 5. memorial Matjaža Natka, katerega so se poleg domače članske ekipe udeležile še tri slovenske košarkarske ekipe, v katerih v tej sezoni nastopa kar 12 bivših igralcev Elektre. Te ekipe so: Luka Koper, Zagorje in Rudar Trbovlje.
  • 13. septembra je prav tako v Šoštanju potekalo srečanje generacij košarkarjev Šaleške doline. V športni dvorani so se v popoldanskih tekmah predstavile sedanje mlade generacije košarkarjev, zvečer pa so košarkarske vrline prikazali tudi bivši igralci članske ekipe. Skupno se je na ta dan srečalo okoli 150 ljubiteljev košarke, ki so svoje druženje nadaljevali še pozno v noč v posebnem prireditvenem šotoru.
zaključna prireditev ob 60-letnici košarke v Šaleški dolini
Takoj po zaključku prvenstvene tekme sledi zaključna slovesnost, kjer bo uvodoma zbrane pozdravil Tresimir s svojim spremstvom, ki je lokalna zgodovinska posebnost. Po krajših pozdravnih govorih, ki bodo popestreni z nastopom plesne skupine, bo sledil podpis pisma o nameri za sodelovanje med košarkarskima kluboma iz Šoštanja in Velenja. Vrhunec slovesnosti bo zagotovo predstavitev knjige "60 let košarke v Šaleški dolini" ter zahvala generalnemu sponzorju in najzaslužnejšim članom kluba.

Selektor ekipe gospodarstvenikov, Franjo Bobinac (Gorenje), je za nastop izbral naslednje igralce: Uroš Rotnik – kapetan, Jože Lenart in Bojan Brešar (TEŠ), Matej Janžek (Viator Vektor), Jože Papič (bivši reprezentant), Dušan Mitič (Telekom), Drago Skornšek (HSE) ter Marko Mrzel in Franjo Bobinac (Gorenje). Selektor še ni zaključil sestavo ekipe, zato obstaja velika verjetnost, da se bo ekipi pridružila še kakšna znana osebnost iz sveta gospodarstva.

Po zaključni slovesnosti v Športni dvorani Šoštanj se bo dogajanje preselilo v menzo TEŠ, kjer bo potekal košarkarski ples z ansamblom Dani Gregorc&JUKE BOX. Tudi na tem dogodku ne bo manjkalo popestritev in zanimivih trenutkov.

 

Iskanje